Influenza- og covid-vaccination 2022

Klinikken tilbyder som de foregående år influenza-vaccination. I år kan ligeledes tilbydes booster-vaccination med Pfizer-covid-vaccine i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der kan læses nærmere herom på siden: https://sst.dk/da/vaccination

Vi tilbyder vaccination med tidsbestilling d. 7/10, 13/10 og 27/10. Dette gælder også for borgere, hvis egen læge ikke tilbyder vaccination i år.

Vedr. vores åbent hus arrangement, som vi først annoncerede, læs gerne nedenstående:

Jeg har et behov for at forklare, hvorfor vi i Lægehuset ved Isefjorden alligevel ikke kan tilbyde influenza og covid vaccinationer ved åbent hus d. 7. oktober, som vi ellers havde meldt ud tidligere. Dette fordi vi jo forståeligt bliver mødt med frustration og ind imellem vrede, fra de mennesker, der kontakter os for at bestille vaccinetid.

Som tidligere år blev der lavet en aftale mellem danske regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), hvor vi kan indgå i vaccinationsberedskabet. Denne aftale landede -som de tidligere år- med en ret kort tidsfrist. Aftalen er frivillig for de enkelte lægehuse og i Nykøbing Sj. er der for nuværende 2 læger/lægehuse, som har besluttet at indgå i denne aftale. I aftalen er der indskrevet, at de lægehuse, der tilmelder sig, skal tilbyde vaccination af patienter fra de lægehuse, som ikke tilmelder sig. Dette gjorde vi også i vinters, da vi vaccinerede en del borgere med covid-vaccinationen og som vi oplevede mange var rigtig glade for, at de kunne få i nærområdet. Så det ville vi selvfølgelig gerne gøre igen, så der fortsat kan tilbydes vaccination af borgere i Nykøbing Sj. i nærområdet. Udover vaccination i lægehusene, kan der bookes vaccination på Regionens vaccinecentre. Dette foregår i hhv. Asnæs og Holbæk. Den sidste melding jeg fik fra en patient var, at der ikke var muligt at bestille tid i Asnæs resten af året og at næste ledige tid i Holbæk er engang i november.

Da bestilling af vacciner åbnede, fik vi så besked på, at vi kun kunne bestille 50 influenzavaccinationer og 60 covid-vaccinationer pr kapacitet pr uge (i Lægehuset ved Isefjorden betyder det så 100 influenza- og 120 covid-vaccinationer om ugen). Dette er et ret lavt antal pr uge, men vi mente stadig, at det var muligt at få bestilt nok hjem til, at vi kunne tilbyde åbent hus d. 7/10. Efterfølgende har Region Sjælland så meldt ud, at de vacciner, vi bestiller i denne uge, først vil blive leveret i uge 40, dem vi bestiller i næste uge i uge 41 og så fremdeles. Så for nuværende, har vi desværre kun kunnet få de 100 influenzavacciner hjem, som vi bestilte i sidste uge. Og vi forventer derfor ikke, at vi kan få det antal vacciner hjem, som vi forventer, der skal til, for at kunne imødekomme efterspørgslen d. 7/10. Vi har derfor måttet ændre det, så vi nu d. 7/10 fortsat vaccinerer, de borgere der skulle ønske det, men der skal bestilles tid på forhånd, så vi ved, at vi har vacciner nok. Der er fortsat mulighed for at møde op på dagen, men uden garanti for, at vi fortsat har vaccinerne. Herudover kan der fortsat bestilles tid til vaccination i lægehuset d. 13/10 og d. 27/10, forudsat at vi får de lovede vacciner hjem.

Vi er selvfølgelig rigtig kede af det og frustrerede over forløbet. Vi synes det er dybt beklageligt, at Region Sjælland på den måde løber fra deres aftale med os. For de borgere, som er fuldt mobile og som selv har mulighed for at transportere sig til Holbæk vaccinationscenter – som ligger ude i et industrikvarter, hvor det nærmest kun er muligt at nå med bil – så er der selvfølgelig den mulighed. Men for de borgere, som ikke har den mulighed eller hvor det kan forekomme for uoverskueligt, er vores frygt, at så vil det være årsagen til, at man vælger det fra at blive vaccineret. Og for en del af disse borgere, er det netop dem, der nok har størst gavn af at få den.

Jeg beklager på alle i Lægehusets vegne. Vi ville hjertens gerne yde den service til alle Nykøbing Sjællands borgere, men som det ser ud nu, bliver det meget vanskeligt. Jeg håber på, at selvom I forståeligt bliver frustrerede, hvis I bliver mødt med, at det ikke er muligt, eller at vi ikke kan tilbyde flere vaccinationer, at I udviser forståelse overfor vores sekretærer, som er dem, der er i skudlinjen og som skal rumme de frustrationer. De kan desværre hverken gøre fra eller til.